Vanliga frågor

Hur installerar jag appen?

Appen installerar du antingen från Google Play (om du har en Android-enhet) eller från Apple App Store (om du har en iPhone/iPad) .

Vilka funktioner har appen?

Karta

Samtliga vindskydd visas på en lättöverskådlig karta. Du kan välja mellan "vanlig" karta och flygfoto, för att enklare kunna orientera dig i terrängen. På kartan kan du även mäta avstånd, se din egen position, och välja att visa enbart de vindskydd som du har markerat som dina favoriter.

Vindskydd

Genom att klicka på ett vindskydd på kartan kan du se all information om det: namn, beskrivning, bilder, typ (sovplats, raststuga, etc.) och genomsnittsbetyg från andra användare.

Det går även att öppna vindskyddets position i en annan kartapp (t.ex. Google Maps) eller att få vägbeskrivning och navigering till vindskyddet.

Redigering

Du kan göra egna förändringar av vindskyddets information, t.ex. lägga till fler bilder, ändra en föråldrad beskrivning, justera platsen på kartan, mm. Denna funktionalitet kräver att du loggar in med antingen ett konto från t.ex. Google, Facebook eller Apple, eller att du skapar ett konto hos oss med din epost och ett lösenord. Förändringar granskas innan de publiceras och blir tillgängliga för andra användare.
Upptäcker du att ett vindskydd saknas i appen, så kan du själv lägga till ett helt nytt vindskydd med namn, beskrivning, bilder, etc.

Nyligen besökta vindskydd

För att du lättare ska kunna avgöra vilka vindskydd som riskerar att vara upptagna när du kommer fram har appen en funktion som kan visa om ett vindskydd nyligen besökts av någon annan som har appen installerad och som har använt den i närheten av vindskyddet.
Vindskydd som besökts de senaste 12 timmarna indikeras med en liten klocksymbol på kartan, samt på dess sida med en text som anger ungefär hur många timmar sedan senaste besöket skedde. En röd klocksymbol innebär besök senaste timmen, en gul innebär besök 1-12 timmar sedan och en grön innebär att det är du själv som är senaste besökaren. Klocksymbolen försvinner när det gått mer än 12 timmar sedan senaste besöket registrerades, eller om besökaren lämnat vindskyddet (dvs. om de använt appen en bra bit därifrån).
Denna funktion är 100% anonym - ingen kan se vem som besökt ett vindskydd eller exakt tidpunkt, och det sparas heller ingen historik av besöken.

Brandrisk och eldningsförbud

Appen kan visa brandriskdata från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Brandriskdata kan hämtas dels för aktuell tidpunkt, men även prognoser för en vecka framåt. Brandrisken kan visas dels som ett rikstäckande kartlager med olika färger beroende på risken, men även för en specifik plats eller koordinat. När man hämtar brandriskdata för en specifik plats kan man även se om eldningsförbud råder samt riktlinjer och rekommendationer från MSB avseende den aktuella risken.

Sökning

Känner du till namnet på ett vindskydd kan du snabbt söka fram det genom textsökning. Du kan även scanna in en QR-kod (fyrkantig streckkod) som finns på varje vindskydd på webbplatsen (klicka på QR-knappen bredvid vindskyddets namn). QR-koder är framförallt användbara om du vill dela med dig av ett vindskydd du har hittat till andra i bekantskapskretsen, då de kan skickas med epost eller skrivas ut på papper.

Är appen gratis?

Du kan prova appen gratis under en begränsad period efter att du installerat den för första gången. Gratisperioden startas genom att man väljer ett prenumerationsalternativ inuti appen. Du kan när som helst avsluta gratisperioden, och då betalar du givetvis ingenting. När provperioden löpt ut påbörjas det valda prenumerationsalternativet automatiskt.

Gillar du inte prenumerationer så kan du välja att istället göra en engångsbetalning. Det innebär i praktiken att du köper appen - du betalar en engångssumma och kan sedan använda appen "för evigt".

Samtliga betalningsalternativ och aktuella priser finner du inne i appen. Priserna kan skilja sig åt något mellan Google Play och Apple App Store pga. skillnader i respektive plattforms prissättningsmöjligheter. Nuvarande pris är ca 19kr/mån, 59kr/år eller 229kr för ett engångsköp, men kan variera något från en tid till en annan pga. ändringar i moms, växlingskurser, mm.

Varför måste jag välja ett prenumerationsalternativ för att prova appen gratis?

Betalning och distribution av appen sköts av Google Play respektive Apple App Store, och det är helt enkelt såhär dessa plattformar har utformat möjligheten att ge användare en gratis provperiod av appar. Vi tycker inte heller det är en perfekt lösning, men dessvärre har Google och Apple strikta riktlinjer för hur utvecklare får ta betalt för appar och innehåll samt erbjuda gratiserbjudanden och rabatter, vilket vi givetvis måste följa.

Hur avslutar jag min prenumeration?

Prenumerationer och betalningar hanteras via din vanliga appbutik - Google Play för Android och Apple App Store för iPhone/iPad. Det är alltså därifrån man bland annat säger upp en prenumeration. Mer info om exakt hur man går tillväga finns på länkarna nedan.

Google Play

Säga upp, pausa eller ändra en prenumeration på Google Play

Apple App Store

Hantera inköp, prenumerationer, inställningar och begränsningar för App Store på iPhone och iPad.

Kan jag använda appen på flera telefoner?

Det går bra att använda appen på obegränsat antal enheter samtidigt, förutsatt att de använder samma appbutik. Du kan med andra ord använda appen på obegränsat antal iPhones och iPads om du har betalat via Apple App Store, eller på obegränsat antal Android-telefoner och surfplattor om du betalat via Google Play. Det går inte att dela samma betalning mellan de båda appbutikerna, eftersom Google och Apple använder separata betalningslösningar och ej tillåter att man tar betalt via tredjepartslösningar (än).

Kan jag använda appen på både iPhone och Android?

Om du vill kunna använda appen på både iPhone/iPad och Android samtidigt, så måste du i dagsläget tyvärr betala i båda appbutikerna. Detta är såklart inte optimalt, men det finns både tekniska och juridiska begränsningar som gör att det inte är möjligt att använda betalningar utanför Apples och Googles respektive appbutiker för att låsa upp innehåll i appar.

Om du däremot har bytt från en Android-telefon till en iPhone eller tvärtom, så kan du givetvis säga upp den gamla prenumerationen och påbörja en ny i den nya.

Varför är inte appen gratis?

Utveckling och drift av appar och webbplatser kräver resurser i form av både tid och pengar. Kostnaderna består bl.a. av serverutrymme, domännamn, licenskostnader, kostnader för utvecklare och designers, etc.

Genom att ta betalt för appen kan vi täcka våra kostnader och vidareutveckla nya funktioner och förbättringar. Så stort tack till alla er användare! 💐
Det är också tack vare detta som vi kan fortsätta att erbjuda webbplatsen helt gratis för att alla ska kunna ta del av de mest grundläggande funktionerna.

Vi vet att prenumerationslösningar inte faller alla i smaken, så därför har vi valt att även erbjuda ett engångsköp. Vi är medvetna om att det kan uppfattas som dyrt, och det beror såklart på att det är ett engångsköp som ska täcka alla framtida kostnader.

Varför finns det inte bild och beskrivning på alla vindskydd?

De flesta bilder och beskrivningar är uppladdade av våra användare, och det tillkommer hela tiden fler. Exakt hur många vindskydd som finns i landet är det nog ingen som vet, men vi har mer än 3000 stycken i vår app så det är inte så konstigt att vi ännu inte har bild och beskrivning på samtliga.

Nästa gång du besöker ett vindskydd, ta gärna en minut att hjälpa andra genom att ta en bild och kontrollera om beskrivningen behöver uppdateras. Skicka sedan in ändringarna till oss genom funktionen "Redigera vindskyddet" i appen. Ibland anordnar vi även utlottning av priser till de användare som skickat in bilder och beskrivningar av vindskydd.

Det kan ibland hända att ett vindskydd som tidigare haft bild och beskrivning vid ett senare tillfälle saknar det. Det kan bero på att vi ibland är tvungna att ta bort bilder och beskrivningar, t.ex. om det kommer till vår kännedom att de bryter mot upphovsrätt eller liknande.

Hur skriver jag en bra beskrivning av ett vindskydd?

Vi har inga fasta regler för exakt hur en beskrivning ska se ut, men en bra beskrivning bör innehålla information om t.ex.

  • antal sovplatser/sittplatser
  • tillgång till eldstad, ved, toalett och vatten
  • avstånd till väg/parkering
  • vägbeskrivning vid behov (om det t.ex. är svårt att nå eller svårt att hitta)

Det är såklart extra trevligt om beskrivningen även innehåller ditt subjektiva intryck av platsen, t.ex. om det är ovanligt fin utsikt, sevärdheter i närheten, mycket oljud, dåligt skick på vindskyddet, etc. Fundera på vad du själv skulle vilja ha för information om vindskyddet om du aldrig tidigare besökt det.

Undvik helst formuleringar som snabbt blir inaktuella, som t.ex. "Nybyggt vindskydd". Ange isåfall hellre något i stil med "Byggt år 2020". Undvik också olämpliga uppmaningar, som t.ex. "Motortrafik förbjuden, men med MC kan man komma förbi vägbommen".

Vilka riktlinjer finns för bilder som jag laddar upp?

Bilderna bör såklart visa vindskyddet, och gärna även tillhörande utrustning som t.ex. grillplats/eldstad, toalett, mm. Om vindskyddet har en vacker utsikt är det såklart även trevligt om den syns.

Undvik att få med människor på dina bilder, annars måste du ha deras uttryckliga medgivande för att bilderna ska få användas i appen och på webbplatsen. Bilder som bryter mot t.ex. upphovsrätt, personuppgiftslagen eller andra lagar och regler är ej tillåtna och kommer att raderas.

Vem vann tävlingen?

Vinnarna från vår sommartävling som pågick juli-augusti 2021 hittar du här.

Kontakt     Sekretesspolicy     Användarvillkor     Webbplatskarta    

Copyright © 2020 Vindskyddskartan